Zweedse balletjes met puree
Ingrediënten
- 300 gr veenbessen diepvries
- 7 gr suiker
- 500 gr gemengd gehakt
- 4 el paneermeel
- 1 st ei
- 1 el peterselie fijn gehakt
- 2 st sjalot fijn gehakt
- 5 el bakboter
- 3 el bloem
- 500 ml runds bouillon
- 250 ml volle room
- 1 el worcestershiresaus
- 1 tl mosterd
- peterselie voor garnituur
- pezo
Voor puree
- 800 gr aardappel
- 50 gr melkerijboter
- 3 el volle melk
- 2 el volle room
- pezo, muskaatnoot
Instructies
- Meng in een grote kom het gehakt, paneermeel, ei, gehakte peterselie, sjalotjes en breng op smaak met pezo.
- Rol er balletjes van en bak ze goudbruin tot ze gaar zijn.
- Doe de veenbessen samen met 70 gr suiker in een steelpan en laat op een zacht vuurtje inkoken.
- Smelt de melkerijboter samen met de melk en de room op een zacht vuurtje.
- Schil en kook de aardappelen gaar, giet ze af, en voeg het boter-room-melk mengsel toe en pureer de aardappelen met een stamper.
- Breng goed op smaak met pezo en nootmuskaat.
- Smelt in een pot de boter en roer er de bloem onder ( roux ), laat even bakken maar niet bruin laten worden.
- Bevochtig met de bouillon en de room, maak er een gladde saus van en breng op smaak met pezo en de Engelse saus.
- Serveer alles in een warm diep bord en werk af met peterselie.