Pasta

Auberginetaart met 2 sausen

 

Auberginetaart met 2 sausen

Bereidingstijd 50 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Belgisch
Porties 6 Personen

Ingrediënten
  

  • 1.2 kg aubergine
  • 150 gr ui
  • 400 gr rundergehakt
  • 30 cl olijfolie
  • 600 gr tomaten
  • 20 gr basilicum
  • 4 teen look
  • 60 gr tarwebloem
  • pezo, grof zout

Voor de saus

  • 40 gr boter
  • 30 gr tarwebloem
  • 50 cl melk
  • 3 st ei
  • 150 gr gruyère geraspt
  • olijfolie

Voor de coulis

  • 4 st sjalot
  • 4 teen look
  • 500 gr gele tomaten
  • 20 gr basilicum blaadjes
  • olijfolie

Instructies
 

  • Was de aubergine en snij ze in plakjes van 5mm dik, bestrooi ze met grof zout en laat ongeveer 1 uur uitlekken.
  • Laat in een geoliede pan de fijngehakte uien samen met het vlees 10 minuten zachtjes sudderen.
  • Laat in een andere pan de fijngesneden tomaten, het fijngehakte basilicum en de gesnipperde knoflook 10minuten sudderen en mix dit. Giet alles bij het vlees, kruid met pezo en laat 20 minuten koken. Meng alles goed.
  • Droog de aubergine schijven, wentel ze aan beide zijden in de bloem, bak ze goudbruin in een pan, laat ze vervolgens uitlekken op keukenpapier en zet ze opzij.
  • Maak aardappel puree

Voor de saus

  • Laat de boter in een pan smeten, voeg de tarwebloem toe en meng. Giet de koude melk erbij en roer tot het mengsel kookt, voeg pezo toe en laat nog 10 minuten koken. Neem de pan van het vuur en voeg al kloppend de eieren en de kaas toe om zo een smeuïg mengsel te bekomen.
  • Wrijf een ovenschaal in met olijfolie, schik er een laag overlappende aubergine schijfjes in, bedek met een laag vlees en ga zo verder tot op max 2 cm van de rand van de schotel. Bedek met de witte kaassaus.
  • Zet de schaal 45 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden.

Voor de coulis

  • Maak de sjalotten en de knoflook. Was de tomaten en basilicum.
  • Neem 2 pannen, giet er olijfolie in en snijd de tomaten per kleur in de 2 potten, voeg bij elk de helft van de fijngesneden knoflook en sjalot, pezo en de fijngesnipperde basilicum. Laat 10 minuten sudderen en mix.
  • Laat even inkoken voor een dikkere coulis te bekomen.

Afwerking

  • Verwarm borden
  • Snijd de stukken groentetaart in de ovenschaal, leg ze op een bedje aardappelpuree, serveer warm en voeg telkens een beetje van elke coulis toe.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *