Vleesgerechten

Zweedse balletjes met puree

 

Zweedse balletjes met puree

Bereidingstijd 40 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Scandinavisch
Porties 4 Personen

Ingrediënten
  

  • 300 gr veenbessen diepvries
  • 7 gr suiker
  • 500 gr gemengd gehakt
  • 4 el paneermeel
  • 1 st ei
  • 1 el peterselie fijn gehakt
  • 2 st sjalot fijn gehakt
  • 5 el bakboter
  • 3 el bloem
  • 500 ml runds bouillon
  • 250 ml volle room
  • 1 el worcestershiresaus
  • 1 tl mosterd
  • peterselie voor garnituur
  • pezo

Voor puree

  • 800 gr aardappel
  • 50 gr melkerijboter
  • 3 el volle melk
  • 2 el volle room
  • pezo, muskaatnoot

Instructies
 

  • Meng in een grote kom het gehakt, paneermeel, ei, gehakte peterselie, sjalotjes en breng op smaak met pezo.
  • Rol er balletjes van en bak ze goudbruin tot ze gaar zijn.
  • Doe de veenbessen samen met 70 gr suiker in een steelpan en laat op een zacht vuurtje inkoken.
  • Smelt de melkerijboter samen met de melk en de room op een zacht vuurtje.
  • Schil en kook de aardappelen gaar, giet ze af, en voeg het boter-room-melk mengsel toe en pureer de aardappelen met een stamper.
  • Breng goed op smaak met pezo en nootmuskaat.
  • Smelt in een pot de boter en roer er de bloem onder ( roux ), laat even bakken maar niet bruin laten worden.
  • Bevochtig met de bouillon en de room, maak er een gladde saus van en breng op smaak met pezo en de Engelse saus.
  • Serveer alles in een warm diep bord en werk af met peterselie.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *